Η συσχέτιση της ΔΕΠΥ και της Διαταραχής Προσκόλλησης με τον Χουλιγκανισμό - Μέρος 2ο
Ο πατέρας του κατηγορούμενου για τον φόνο της Τοπαλούδη είπε μπροστά στον δικαστή:
"Ο γιος μου ήταν υπερκινητικός, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί στα μαθήματα, η κατάσταση του χειροτέρευε αλλά δεν το είχαμε καταλάβει νομίζαμε ότι ήταν απλά ζωηρός, δεν μας το είχε πει και κανένας καθηγητής. Αργότερα στα 14 του έκανε χρήση ναρκωτικών κι άρχισε να έχει εμμονές ιδέες, τον επηρέαζαν οι παρέες του, ό,τι του έλεγαν έκανε".
Αν έχεις διαβάσει το πρώτο μέρος του άρθρου "Η Συσχέτιση της ΔΕΠΥ και της Διαταραχής Προσκόλλησης με τον Χουλιγκανισμό" ίσως να πήρες μία πρώτη εικόνα του προφίλ του μέσου Χούλιγκαν (σε παγκόσμια κλίμακα).
Στο δεύτερο μέρος, ας αναφερθούμε σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία του προφίλ του μέσω χούλιγκαν, μη αγνοώντας πως η αξιολόγηση και αποδοχή ενός προβλήματος είναι το πρώτο (μεγάλο) βήμα για την παρέμβαση-λύση του.
Ø Οικογένεια προβληματική.
Πατέρας απών (εμμέσως/αμέσως, ή χρήστης, ή παραβατικός και σε ευθεία σύγκρουση με την μητέρα)
Μητέρα με ψυχολογικά θέματα ευρέου φάσματος (ανεξαρτήτου κοινωνικού status) -σημαντικές δυσκολίες επικοινωνίας με πατέρα (αν υπάρχει) και παιδί.
Ø Μαθησιακές δυσκολίες.
Κακή/μέτρια απόδοση στο σχολείο. Μικρή προοπτική για ακαδημαϊκή εξέλιξη.
Ø Πολύ πιθανό ΔΕΠ-Υ.
Ο τύπος ΔΕΠΥ με προφίλ Υπερκινητικό με διάσπαση προσοχής και παραβατικότητα. Ο νέος νιώθει πως δεν τον καταλαβαίνει κανείς. Έχει ανάγκη να ενταχθεί σε μια ομάδα ακόμα κι αν αυτή το φέρνει μπροστά σε υπεραυξημένο ρίσκο=αδρεναλίνη=ορμόνη που πιάνει το pick της κατά την περίοδο της εφηβείας.
Ø Έχει τα Τέλεια χαρακτηριστικά ώστε να γίνει μέλος του οπαδικού στρατού μιας ομάδας/ενός παράγοντα.
α) έχει χαμηλό γνωστικό επίπεδο ώστε να κατανοήσει πως τον εκμεταλλεύονται
β) έχει μυϊκή δύναμη, ταχύτητα, αντοχή στον πόνο και στις ακραίες θερμοκρασίες, ώστε να αποτελέσει αξιόλογο 'μαχητή'.
γ) έχει τα θέματα προσκόλλησης (Attachment) τα οποία τον διαμορφώνουν σιγά σιγά ως ένα άτομο με θυμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, εναντιωμένο σε κάθε είδους εξουσία, και συναισθηματική προσκόλληση σε κάτι που αυτός θεωρεί 'ιερό'.
υ.γ. Εις μνήμην του 19χρονου νεαρού Άλκη Καμπανού (το πιο πρόσφατο θύμα στην Ελλάδα) που δολοφονήθηκε από μία παρέα άλλων νεαρών (όλοι γεννημένοι από το 1997 μέχρι το 2002) με πρόφαση την οπαδική τους προτίμηση.